Browse Arkansas Code titles and sections
10 U.S.C. § 1074i — Reimbursement for certain travel expenses
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
**(a) In General.—** Except as provided by subsection (b), in any case in which a covered beneficiary is referred by a primary care physician to a specialty care provider who provides services more than 100 miles from the location in which the primary care provider provides services to the covered beneficiary, the Secretary of Defense shall provide travel and transportation allowances as specified in regulations prescribed under [section 464 of title 37](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title37-section464&num=0&edition=prelim) for the covered beneficiary and, when accompaniment by an adult is necessary, for a parent or guardian of the covered beneficiary or another member of the covered beneficiary’s family who is at least 21 years of age.
**(b) Special Rules for Certain Members and Dependents.—**
(1) The Secretary of Defense may provide travel and transportation allowances as specified in the regulations referred to in subsection (a) for travel of members of the armed forces on active duty and their dependents, and accompaniment, to a specialty care provider not otherwise authorized by subsection (a) under such exceptional circumstances as the Secretary considers appropriate for purposes of this section.
(2) With respect to members of the armed forces on active duty and their dependents, the Secretary shall administer subsection (a) by substituting “75 miles” for “100 miles”.
**(c) Outreach Program and Travel Reimbursement for Follow-on Specialty Care and Related Services.—** The Secretary concerned shall ensure that an outreach program is implemented for each member of the uniformed services who incurred a combat-related disability and is entitled to retired or retainer pay, or equivalent pay, so that—
(1) the progress of the member is
Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 10 U.S.C. § 1074i
Stored review status: release_metadata_unconfirmed. A text match is a research starting point; applicability is not established.
Original supplied file — preserved unchanged
Download original Markdown file
File SHA-256: fc766237471c9eefd53cc085442a538fa477c3ac23cbcc1d36a461c50e63c84a. The original may include catalog metadata, neighboring provisions, or embedded records outside this collection's scope. Search shows only the selected federal record. Historical editions and unverified snapshots are not a statement of current law.
Authority boundary: historical or unconfirmed source not current law verified.
Open the recorded source website ↗
Record provenance
Stable record: federal_law:legal_authorities:record_usc_7aed1cca632c9eb4856cb3fb
Source file: Laws/federal/codes/united-states-code/title-10/section-1074i-reimbursement-for-certain-travel-expenses--c44b500eef.md
Pages: Not recorded – Not recorded
Passage SHA-256: e77d2b18f12c00effddba694056fbd8335ab6300f657a4f4e6c6576f2c58dd68
Source location: Title 10, Chapter 55, § 1074i; chapter-055-medical-and-dental-care.md
Stored source content
**(a) In General.—** Except as provided by subsection (b), in any case in which a covered beneficiary is referred by a primary care physician to a specialty care provider who provides services more than 100 miles from the location in which the primary care provider provides services to the covered beneficiary, the Secretary of Defense shall provide travel and transportation allowances as specified in regulations prescribed under [section 464 of title 37](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title37-section464&num=0&edition=prelim) for the covered beneficiary and, when accompaniment by an adult is necessary, for a parent or guardian of the covered beneficiary or another member of the covered beneficiary’s family who is at least 21 years of age.
**(b) Special Rules for Certain Members and Dependents.—**
(1) The Secretary of Defense may provide travel and transportation allowances as specified in the regulations referred to in subsection (a) for travel of members of the armed forces on active duty and their dependents, and accompaniment, to a specialty care provider not otherwise authorized by subsection (a) under such exceptional circumstances as the Secretary considers appropriate for purposes of this section.
(2) With respect to members of the armed forces on active duty and their dependents, the Secretary shall administer subsection (a) by substituting “75 miles” for “100 miles”.
**(c) Outreach Program and Travel Reimbursement for Follow-on Specialty Care and Related Services.—** The Secretary concerned shall ensure that an outreach program is implemented for each member of the uniformed services who incurred a combat-related disability and is entitled to retired or retainer pay, or equivalent pay, so that—
(1) the progress of the member is closely monitored; and
(2) the member receives the travel reimbursement authorized by subsection (a) whenever the member requires follow-on specialty care, services, or supplies.
**(d) Definitions.—** In this section:
(1) The term “specialty care provider” includes a dental specialist.
(2) The term “dental specialist” means an oral surgeon, orthodontist, prosthodontist, periodontist, endodontist, or pediatric dentist, and includes such other providers of dental care and services as determined appropriate by the Secretary of Defense.
(3) The term “combat-related disability” has the meaning given that term in [section 1413a of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section1413a&num=0&edition=prelim).
Cross-references
Connections may be documented source relationships, shared citations or nearby passages. Each explains its basis; a connection alone does not establish applicability to your situation.
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
**(a) Authority.—** The Secretary concerned shall pay to each eligible combat-related disabled uniformed services retiree who elects benefits under this section a monthly amount for the combat-related disability of the retiree determined under subsection (b).
**(b) Amount.—**
(1) **Determination of monthly amount.—** — Subject to paragraphs (2) and (3), the monthly amount to be paid an eligible combat-related disabled uniformed services retiree under subsection (a) for any month is the amount of compensation to which the retiree is entitled under title 38 for that month, determined without regard to any disability of the retiree that is not a combat-related disability.
(2) **Maximum amount.—** — The amount paid to an eligible combat-related disabled uniformed services retiree for any month under paragraph (1) may not exceed the amount of the reduction in retired pay that is applicable to the retiree for that month under sections 5304 and 5305 of title 38.
(3) **Special rules for chapter 61 disability retirees.—**
(A) *General rule.—* — In the case of an eligible combat-related disabled uniformed services retiree who is retired under chapter 61 of this title, the amount of the payment under paragraph (1) for any month may not, when combined with the amount of retired pay payable to the retiree after any such reduction under sections 5304 and 5305 of title 38, cause the total of such combined payment to exceed the amount of retired pay to which the member would have been entitled under any other provision of law based upon the member’s service in the uniformed services if the member had not been retired under chapter 61 of this title.
(B) *Special rule for retirees with fewer than 20 years of service.—* — In the case of an eligible combat-related disabled unifor
Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 10 U.S.C. § 1413a
Stored review status: release_metadata_unconfirmed. Explicit cross-reference supplied in source Markdown; currentness and applicability require review.
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
This subchapter and subchapter I shall be administered under terms, rates, conditions, and regulations prescribed by the Secretary of Defense in consultation with the other administering Secretaries for members of the uniformed services. Such regulations shall be uniform for the Department of Defense and shall apply as uniformly as practicable to the uniformed services under the jurisdiction of the other administering Secretaries.
Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 37 U.S.C. § 464
Stored review status: release_metadata_unconfirmed. Explicit cross-reference supplied in source Markdown; currentness and applicability require review.
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
Page 1067
TITLE 10—ARMED FORCES
§ 1074i
(2) The term ‘‘immediate dependent’’ means
a dependent described in subparagraph (A),
(B), (C), or (D) of section 1072(2) of this title.
(Added Pub. L. 106–398, § 1 [[div. A], title VII,
§ 706(a)(1)], Oct. 30, 2000, 114 Stat. 1654, 1654A–175;
amended Pub. L. 115–232, div. A, title VIII,
§ 809(a), Aug. 13, 2018, 132 Stat. 1840; Pub. L.
118–31, div. A, title XVIII, § 1801(a)(11), Dec. 22,
2023, 137 Stat. 684.)
Editorial Notes
AMENDMENTS
2023—Subsec. (c)(1). Pub. L. 118–31, § 1801(a)(11), sub-
stituted ‘‘section 2732 of title 14’’ for ‘‘section 491 of
title 14’’.
2018—Subsec. (c)(1). Pub. L. 115–232 substituted ‘‘sec-
tion 7271, 8291, or 9271’’ for ‘‘section 3741, 6241, or 8741’’.
Statutory Notes and Related Subsidiaries
EFFECTIVE DATE OF 2018 AMENDMENT
Amendment by Pub. L. 115–232 effective Feb. 1, 2019,
with provision for the coordination of amendments and
special rule for certain redesignations, see section 800
of Pub. L. 115–232, set out as a note preceding section
3001 of this title.
EFFECTIVE DATE
Pub. L. 106–398, § 1 [[div. A], title VII, § 706(b)], Oct. 30,
2000, 114 Stat. 1654, 1654A–175, provided that: ‘‘Section
1074h of title 10, United States Code, shall apply with
respect to medical and dental care provided on or after
the date of the enactment of this Act [Oct. 30, 2000].’’
§ 1074i. Reimbursement for certain travel ex-
penses
(a) IN GENERAL.—In any case in which a cov-
ered beneficiary is referred by a primary care
physician to a specialty care provider who pro-
vides services more than 100 miles from the loca-
tion in which the primary care provider provides
services to the covered beneficiary, the Sec-
retary of Defense shall provide travel and trans-
portation allowances as specified in re
Source: Supplied 2024 U.S. Code historical extraction · 10 U.S.C. § 1074i
Stored review status: historical_2024_not_currentness_verified. Same stored citation; legal effect and authority still require review.