Browse Arkansas Code titles and sections
22 U.S.C. § 3984 — Service in United States and abroad
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
**(a) Obligation to serve abroad; length of stay in United States** Career members of the Service shall be obligated to serve abroad and shall be expected to serve abroad for substantial portions of their careers. The Secretary shall establish by regulation limitations upon assignments of members of the Service within the United States. A member of the Service may not be assigned to duty within the United States for any period of continuous service exceeding eight years unless the Secretary approves an extension of such period for that member because of special circumstances.
**(b) Intermittent duty within United States** Consistent with the needs of the Service, the Secretary shall seek to assign each career member of the Service who is a citizen of the United States (other than those employed in accordance with [section 3951 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title22-section3951&num=0&edition=prelim)) to duty within the United States at least once during each period of fifteen years that the member is in the Service.
**(c) Sabbaticals** The Secretary may grant a sabbatical to a career member of the Senior Foreign Service for not to exceed eleven months in order to permit the member to engage in study or uncompensated work experience which will contribute to the development and effectiveness of the member. A sabbatical may be granted under this subsection under conditions specified by the Secretary in light of the provisions of [section 3396(c) of title 5](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title5-section3396/c&num=0&edition=prelim), which apply to sabbaticals granted to members of the Senior Executive Service.
Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 22 U.S.C. § 3984
Stored review status: release_metadata_unconfirmed. A text match is a research starting point; applicability is not established.
Original supplied file — preserved unchanged
Download original Markdown file
File SHA-256: f5e0c9771698bb96e11efdbc4ca400408679309306b88a752f48f2c388ca2b01. The original may include catalog metadata, neighboring provisions, or embedded records outside this collection's scope. Search shows only the selected federal record. Historical editions and unverified snapshots are not a statement of current law.
Authority boundary: historical or unconfirmed source not current law verified.
Open the recorded source website ↗
Record provenance
Stable record: federal_law:legal_authorities:record_usc_ea77e32bc06b1213c6ea7e47
Source file: Laws/federal/codes/united-states-code/title-22/section-3984-service-in-united-states-and-abroad--51a55ad197.md
Pages: Not recorded – Not recorded
Passage SHA-256: 2704f8d317f6319f25cb4c4075a66171e9389b532c83e5a56161441685f435cc
Source location: Title 22, Chapter 52, § 3984; chapter-052-foreign-service.md
Stored source content
**(a) Obligation to serve abroad; length of stay in United States** Career members of the Service shall be obligated to serve abroad and shall be expected to serve abroad for substantial portions of their careers. The Secretary shall establish by regulation limitations upon assignments of members of the Service within the United States. A member of the Service may not be assigned to duty within the United States for any period of continuous service exceeding eight years unless the Secretary approves an extension of such period for that member because of special circumstances.
**(b) Intermittent duty within United States** Consistent with the needs of the Service, the Secretary shall seek to assign each career member of the Service who is a citizen of the United States (other than those employed in accordance with [section 3951 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title22-section3951&num=0&edition=prelim)) to duty within the United States at least once during each period of fifteen years that the member is in the Service.
**(c) Sabbaticals** The Secretary may grant a sabbatical to a career member of the Senior Foreign Service for not to exceed eleven months in order to permit the member to engage in study or uncompensated work experience which will contribute to the development and effectiveness of the member. A sabbatical may be granted under this subsection under conditions specified by the Secretary in light of the provisions of [section 3396(c) of title 5](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title5-section3396/c&num=0&edition=prelim), which apply to sabbaticals granted to members of the Senior Executive Service.
Cross-references
Connections may be documented source relationships, shared citations or nearby passages. Each explains its basis; a connection alone does not establish applicability to your situation.
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
**(a) Appointment of family members** The Secretary, under [section 3943 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title22-section3943&num=0&edition=prelim), may appoint United States citizens, who are family members of government employees assigned abroad or are hired for service at their post of residence, for employment in positions customarily filled by Foreign Service officers, Foreign Service personnel, and foreign national employees.
**(b) Family nexus as affirmative hiring factor** The fact that an applicant for employment in a position referred to in subsection (a) is a family member of a Government employee assigned abroad shall be considered an affirmative factor in employing such person.
**(c) Compensation of family and non-family member employees**
(1) Non-family members employed under this section for service at their post of residence shall be paid in accordance with local compensation plans established under [section 3968 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title22-section3968&num=0&edition=prelim).
(2) Family members employed under this section shall be paid in accordance with the Foreign Service Schedule or the salary rates established under [section 3967 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title22-section3967&num=0&edition=prelim).
(3) In exceptional circumstances, non-family members may be paid in accordance with the Foreign Service Schedule or the salary rates established under [section 3967 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title22-section3967&num=0&edition=prelim), if the Secretary determines that the national interest would be served by such payments.
**(d) Non-family member employees in
Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 22 U.S.C. § 3951
Stored review status: release_metadata_unconfirmed. Explicit cross-reference supplied in source Markdown; currentness and applicability require review.
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
Page 1456
TITLE 22—FOREIGN RELATIONS AND INTERCOURSE
§ 3984
(b) Salary; travel and other expenses
(1) The salary of a member of the Service as-
signed under this section shall be the higher of
the salary which that member would receive but
for the assignment under this section or the sal-
ary of the position to which that member is as-
signed.
(2) The salary of a member of the Service as-
signed under this section shall be paid from ap-
propriations made available for the payment of
salaries and expenses of the Service. Such appro-
priations may be reimbursed for all or any part
of the costs of salaries and other benefits for
members assigned under this section.
(3) A member of the Service assigned under
subsection (a)(4) to a Member or office of the
Congress shall be deemed to be an employee of
the House of Representatives or the Senate, as
the case may be, for purposes of payment of
travel and other expenses.
(c) Length of assignment
Except as otherwise provided in subsection
(d)(5), assignments under this section may not
exceed four years of continuous service for any
member of the Service unless the Secretary ap-
proves an extension of such period for that
member because of special circumstances.
(d) Assignment to the American Institute in Tai-
wan
(1) The Secretary may assign a member of the
Service, or otherwise detail an employee of the
Department, for duty at the American Institute
in Taiwan, if the Secretary determines that to
do so is in the national interest of the United
States.
(2) The head of any other department or agen-
cy of the United States may, with the concur-
rence of the Secretary, detail an employee of
that department or agency to the American In-
stitute in Taiwan, if the Secretary determines
that to do so is in the
Source: Supplied 2024 U.S. Code historical extraction · 22 U.S.C. § 3984
Stored review status: historical_2024_not_currentness_verified. Same stored citation; legal effect and authority still require review.