Arkansas Legal Resource Navigator

10 U.S.C. § 519 — Temporary enlistments: during war or emergency

Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities

10 U.S.C. § 519 — Temporary enlistments: during war or emergency

Except as provided in [section 505 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section505&num=0&edition=prelim) and except for enlistments as Reserves of an armed force— (1) temporary enlistments in an armed force entered into in time of war or of emergency declared by Congress shall be for the duration of the war or emergency plus six months; and (2) only persons at least eighteen years of age and otherwise qualified under regulations to be prescribed by the Secretary concerned are eligible for such enlistments.

Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 10 U.S.C. § 519

Stored review status: release_metadata_unconfirmed. A text match is a research starting point; applicability is not established.

Original supplied file — preserved unchanged

Download original Markdown file

File SHA-256: 22cb951048b0da95750a0e19103b02298ae4d1eab16fe3a9eaf8553ce21bc69e. The original may include catalog metadata, neighboring provisions, or embedded records outside this collection's scope. Search shows only the selected federal record. Historical editions and unverified snapshots are not a statement of current law.

Authority boundary: historical or unconfirmed source not current law verified.

Open the recorded source website ↗

Record provenance

Stable record: federal_law:legal_authorities:record_usc_9f75bff81bc0f67bbb2f225f
Source file: Laws/federal/codes/united-states-code/title-10/section-519-temporary-enlistments-during-war-or-emergency--59210c2c7e.md
Pages: Not recorded – Not recorded
Passage SHA-256: 8ad5417b16b7d86b9d736e053e27b9be9449557063bc3dae2dbed789583ac15f

Source location: Title 10, Chapter 31, § 519; chapter-031-enlistments.md

Stored source content

Except as provided in [section 505 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section505&num=0&edition=prelim) and except for enlistments as Reserves of an armed force— (1) temporary enlistments in an armed force entered into in time of war or of emergency declared by Congress shall be for the duration of the war or emergency plus six months; and (2) only persons at least eighteen years of age and otherwise qualified under regulations to be prescribed by the Secretary concerned are eligible for such enlistments.

Cross-references

Connections may be documented source relationships, shared citations or nearby passages. Each explains its basis; a connection alone does not establish applicability to your situation.

Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities

10 U.S.C. § 505 — Regular components: qualifications, term, grade

**(a)** The Secretary concerned may accept original enlistments in the Regular Army, Regular Navy, Regular Air Force, Regular Marine Corps, or Regular Coast Guard, as the case may be, of qualified, effective, and able-bodied persons who are not less than seventeen years of age nor more than forty-two years of age. However, no person under eighteen years of age may be originally enlisted without the written consent of his parent or guardian, if he has a parent or guardian entitled to his custody and control. **(b)** A person is enlisted in the Regular Army, Regular Navy, Regular Air Force, Regular Marine Corps, or Regular Coast Guard in the grade or rating prescribed by the Secretary concerned. **(c)** The Secretary concerned may accept original enlistments of persons for the duration of their minority or for a period of at least two but not more than eight years, in the Regular Army, Regular Navy, Regular Air Force, Regular Marine Corps, or Regular Coast Guard, as the case may be. **(d)** (1) The Secretary concerned may accept a reenlistment in the Regular Army, Regular Navy, Regular Air Force, Regular Marine Corps, or Regular Coast Guard, as the case may be, for a period determined under this subsection. (2) In the case of a member who has less than 10 years of service in the armed forces as of the day before the first day of the period for which reenlisted, the period for which the member reenlists shall be at least two years but not more than eight years. (3) In the case of a member who has at least 10 years of service in the armed forces as of the day before the first day of the period for which reenlisted, the Secretary concerned may accept a reenlistment for either— (A) a specified period of at least two years but not more than eight years; or (B) an u

Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 10 U.S.C. § 505

Stored review status: release_metadata_unconfirmed. Explicit cross-reference supplied in source Markdown; currentness and applicability require review.

Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities

10 U.S.C. § 519 — Temporary enlistments: during war or

Page 540 TITLE 10—ARMED FORCES § 518 and E–9 on active duty affecting reserve components of the armed forces: Army, to 2,295 and 517 from 1,494 and 314; Air Force, to 455 and 87 from 617 and 143; Marine Corps, to 74 and 9 from 56 and 6. Navy figures remained unchanged. 1983—Subsec. (b). Pub. L. 98–94 increased fiscal year limitation on number of enlisted men in pay grades E–8 and E–9 on active duty affecting reserve components of the armed forces: Army, to 1,494 and 314 from 1,244 and 265; Navy, to 381 and 156 from 329 and 156; Air Force, to 617 and 143 from 441 and 132; Marine Corps figures re- mained unchanged. 1982—Subsec. (b). Pub. L. 97–252 increased the num- bers in columns from 222, 146, 76, and 4 in the line for E–9 to 265, 156, 132, and 6, respectively, and from 908, 319, 307, and 12 in line for E–8 to 1,244, 329, 441, and 56, re- spectively. 1981—Subsec. (b). Pub. L. 97–86, § 503(1), inserted col- umn for ‘‘Marine Corps’’ in table and increased num- bers in existing columns headed ‘‘Army’’, ‘‘Navy’’, and ‘‘Air Force’’ from 209, 140, and 71 in line for E–9 to 222, 146, and 76, respectively, and from 823, 302, and 302 in line for E–8 to 908, 319, and 307, respectively. Subsec. (c). Pub. L. 97–86, § 503(2), added subsec. (c). 1980—Pub. L. 96–584 designated existing provisions as subsec. (a), inserted provisions respecting computation of limitations, and added subsec. (b). Statutory Notes and Related Subsidiaries EFFECTIVE DATE OF 1998 AMENDMENT Pub. L. 105–261, div. A, title IV, § 407(b), Oct. 17, 1998, 112 Stat. 1996, provided that: ‘‘The amendments made by subsection (a) [amending this section] shall take ef- fect on October 1, 1999.’’ EFFECTIVE DATE OF 1994 AMENDMENT Pub. L. 103–337, div. A, title V, § 552(c), Oct. 5, 1994, 108 Stat.

Source: Supplied 2024 U.S. Code historical extraction · 10 U.S.C. § 519

Stored review status: historical_2024_not_currentness_verified. Same stored citation; legal effect and authority still require review.