Browse Arkansas Code titles and sections
50 U.S.C. § 1547 — Interpretation of joint resolution
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
**(a) Inferences from any law or treaty** Authority to introduce United States Armed Forces into hostilities or into situations wherein involvement in hostilities is clearly indicated by the circumstances shall not be inferred—
(1) from any provision of law (whether or not in effect before November 7, 1973), including any provision contained in any appropriation Act, unless such provision specifically authorizes the introduction of United States Armed Forces into hostilities or into such situations and states that it is intended to constitute specific statutory authorization within the meaning of this chapter; or
(2) from any treaty heretofore or hereafter ratified unless such treaty is implemented by legislation specifically authorizing the introduction of United States Armed Forces into hostilities or into such situations and stating that it is intended to constitute specific statutory authorization within the meaning of this chapter.
**(b) Joint headquarters operations of high-level military commands** Nothing in this chapter shall be construed to require any further specific statutory authorization to permit members of United States Armed Forces to participate jointly with members of the armed forces of one or more foreign countries in the headquarters operations of high-level military commands which were established prior to November 7, 1973, and pursuant to the United Nations Charter or any treaty ratified by the United States prior to such date.
**(c) Introduction of United States Armed Forces** For purposes of this chapter, the term “introduction of United States Armed Forces” includes the assignment of members of such armed forces to command, coordinate, participate in the movement of, or accompany the regular or irregular military forces of any foreign cou
Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 50 U.S.C. § 1547
Stored review status: release_metadata_unconfirmed. A text match is a research starting point; applicability is not established.
Original supplied file — preserved unchanged
Download original Markdown file
File SHA-256: c2c953183271fef0c9f631d4586ff29e27570aba17bd40825d8fa2f25670b29a. The original may include catalog metadata, neighboring provisions, or embedded records outside this collection's scope. Search shows only the selected federal record. Historical editions and unverified snapshots are not a statement of current law.
Authority boundary: historical or unconfirmed source not current law verified.
Open the recorded source website ↗
Record provenance
Stable record: federal_law:legal_authorities:record_usc_83794f9e8a9d0a01a5ed0813
Source file: Laws/federal/codes/united-states-code/title-50/section-1547-interpretation-of-joint-resolution--44c3d0e087.md
Pages: Not recorded – Not recorded
Passage SHA-256: f0464c0ba8aeafa04e4fcfb9b23ddda24a0471c71fce8362da27f76b7ce17cc5
Source location: Title 50, Chapter 33, § 1547; chapter-033-war-powers-resolution.md
Stored source content
**(a) Inferences from any law or treaty** Authority to introduce United States Armed Forces into hostilities or into situations wherein involvement in hostilities is clearly indicated by the circumstances shall not be inferred—
(1) from any provision of law (whether or not in effect before November 7, 1973), including any provision contained in any appropriation Act, unless such provision specifically authorizes the introduction of United States Armed Forces into hostilities or into such situations and states that it is intended to constitute specific statutory authorization within the meaning of this chapter; or
(2) from any treaty heretofore or hereafter ratified unless such treaty is implemented by legislation specifically authorizing the introduction of United States Armed Forces into hostilities or into such situations and stating that it is intended to constitute specific statutory authorization within the meaning of this chapter.
**(b) Joint headquarters operations of high-level military commands** Nothing in this chapter shall be construed to require any further specific statutory authorization to permit members of United States Armed Forces to participate jointly with members of the armed forces of one or more foreign countries in the headquarters operations of high-level military commands which were established prior to November 7, 1973, and pursuant to the United Nations Charter or any treaty ratified by the United States prior to such date.
**(c) Introduction of United States Armed Forces** For purposes of this chapter, the term “introduction of United States Armed Forces” includes the assignment of members of such armed forces to command, coordinate, participate in the movement of, or accompany the regular or irregular military forces of any foreign country or government when such military forces are engaged, or there exists an imminent threat that such forces will become engaged, in hostilities.
**(d) Constitutional authorities or existing treaties unaffected; construction against grant of Presidential authority respecting use of United States Armed Forces** Nothing in this chapter—
(1) is intended to alter the constitutional authority of the Congress or of the President, or the provisions of existing treaties; or
(2) shall be construed as granting any authority to the President with respect to the introduction of United States Armed Forces into hostilities or into situations wherein involvement in hostilities is clearly indicated by the circumstances which authority he would not have had in the absence of this chapter.
Cross-references
Connections may be documented source relationships, shared citations or nearby passages. Each explains its basis; a connection alone does not establish applicability to your situation.
Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities
Page 141
TITLE 50—WAR AND NATIONAL DEFENSE
§ 1549
debate in consideration of the veto message on
such measure shall be limited to twenty hours
in the Senate and in the House shall be deter-
mined in accordance with the Rules of the
House.
(Pub. L. 98–164, title X, § 1013, Nov. 22, 1983, 97
Stat. 1062.)
Editorial Notes
REFERENCES IN TEXT
Section 601(b) of the International Security Assist-
ance and Arms Export Control Act of 1976, referred to
in text, is section 601(b) of Pub. L. 94–329, title VI, June
30, 1976, 90 Stat. 765, which was not classified to the
Code.
CODIFICATION
Section was enacted as part of the Department of
State Authorization Act, Fiscal Years 1984 and 1985,
and not as part of the War Powers Resolution which
comprises this chapter.
§ 1547. Interpretation of joint resolution
(a) Inferences from any law or treaty
Authority to introduce United States Armed
Forces into hostilities or into situations where-
in involvement in hostilities is clearly indicated
by the circumstances shall not be inferred—
(1) from any provision of law (whether or not
in effect before November 7, 1973), including
any provision contained in any appropriation
Act, unless such provision specifically author-
izes the introduction of United States Armed
Forces into hostilities or into such situations
and states that it is intended to constitute
specific statutory authorization within the
meaning of this chapter; or
(2) from any treaty heretofore or hereafter
ratified unless such treaty is implemented by
legislation specifically authorizing the intro-
duction of United States Armed Forces into
hostilities or into such situations and stating
that it is intended to constitute specific statu-
tory authorization within the meaning of this
chapter.
(b) Joint
Source: Supplied 2024 U.S. Code historical extraction · 50 U.S.C. § 1547
Stored review status: historical_2024_not_currentness_verified. Same stored citation; legal effect and authority still require review.