Arkansas Legal Resource Navigator

10 U.S.C. § 688a — Authority to order to active duty in high-demand, low-density assignments

Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities

10 U.S.C. § 688a — Authority to order to active duty in high-demand, low-density assignments

**(a) Authority.—** The Secretary of a military department may order to active duty a retired member who agrees to serve on active duty in an assignment intended to alleviate a high-demand, low-density military capability or in any other specialty designated by the Secretary as critical to meet wartime or peacetime requirements. Any such order may be made only with the consent of the member ordered to active duty and in accordance with an agreement between the Secretary and the member. **(b) Duration.—** The period of active duty of a member under an order to active duty under subsection (a) shall be specified in the agreement entered into under that subsection. **(c) Limitation.—** No more than a total of 1,000 members may be on active duty at any time under subsection (a). **(d) Relationship to Other Authority.—** The authority to order a retired member to active duty under this section is in addition to the authority under [section 688 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section688&num=0&edition=prelim) or any other provision of law authorizing the Secretary concerned to order a retired member to active duty. **(e) Inapplicability of Certain Provisions.—** Retired members ordered to active duty under subsection (a) shall not be counted for purposes of section 688 or 690 of this title. **(f) Exceptions During Periods of War or National Emergency.—** The limitation in subsection (c) shall not apply during a time of war or of national emergency declared by Congress or the President. **(g) High-Demand, Low-Density Military Capability Defined.—** In this section, the term “high-demand, low-density military capability” means a combat, combat support or service support capability, unit, system, or occupational specialty

Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 10 U.S.C. § 688a

Stored review status: release_metadata_unconfirmed. A text match is a research starting point; applicability is not established.

Original supplied file — preserved unchanged

Download original Markdown file

File SHA-256: 69e842faee702404da742a3d1e80bcda99726f0486ef4857577fa55f6735b091. The original may include catalog metadata, neighboring provisions, or embedded records outside this collection's scope. Search shows only the selected federal record. Historical editions and unverified snapshots are not a statement of current law.

Authority boundary: historical or unconfirmed source not current law verified.

Open the recorded source website ↗

Record provenance

Stable record: federal_law:legal_authorities:record_usc_7fe0815e90212b7af3851598
Source file: Laws/federal/codes/united-states-code/title-10/section-688a-authority-to-order-to-active-duty-in-high-demand-low-density-assignments--faa5203a39.md
Pages: Not recorded – Not recorded
Passage SHA-256: 0d5c812f74c4c179ddd23c069dec84dc5a0c327073d4cc4f0de352df09a8294d

Source location: Title 10, Chapter 39, § 688a; chapter-039-active-duty.md

Stored source content

**(a) Authority.—** The Secretary of a military department may order to active duty a retired member who agrees to serve on active duty in an assignment intended to alleviate a high-demand, low-density military capability or in any other specialty designated by the Secretary as critical to meet wartime or peacetime requirements. Any such order may be made only with the consent of the member ordered to active duty and in accordance with an agreement between the Secretary and the member. **(b) Duration.—** The period of active duty of a member under an order to active duty under subsection (a) shall be specified in the agreement entered into under that subsection. **(c) Limitation.—** No more than a total of 1,000 members may be on active duty at any time under subsection (a). **(d) Relationship to Other Authority.—** The authority to order a retired member to active duty under this section is in addition to the authority under [section 688 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section688&num=0&edition=prelim) or any other provision of law authorizing the Secretary concerned to order a retired member to active duty. **(e) Inapplicability of Certain Provisions.—** Retired members ordered to active duty under subsection (a) shall not be counted for purposes of section 688 or 690 of this title. **(f) Exceptions During Periods of War or National Emergency.—** The limitation in subsection (c) shall not apply during a time of war or of national emergency declared by Congress or the President. **(g) High-Demand, Low-Density Military Capability Defined.—** In this section, the term “high-demand, low-density military capability” means a combat, combat support or service support capability, unit, system, or occupational specialty that the Secretary of Defense determines has funding, equipment, or personnel levels that are substantially below the levels required to fully meet or sustain actual or expected operational requirements set by regional commanders.

Cross-references

Connections may be documented source relationships, shared citations or nearby passages. Each explains its basis; a connection alone does not establish applicability to your situation.

Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities

10 U.S.C. § 688 — Retired members: authority to order to active duty; duties

**(a) Authority.—** Under regulations prescribed by the Secretary of Defense, a member described in subsection (b) may be ordered to active duty by the Secretary of the military department concerned at any time. **(b) Covered Members.—** Except as provided in subsection (d), subsection (a) applies to the following members of the armed forces: (1) A retired member of the Regular Army, Regular Navy, Regular Air Force, or Regular Marine Corps. (2) A member of the Retired Reserve who was retired under section 1293, 7311, 7314, 8323, 9311, or 9314 of this title. (3) A member of the Fleet Reserve or Fleet Marine Corps Reserve. (4) A retired member of the Space Force. **(c) Duties of Member Ordered to Active Duty.—** The Secretary concerned may, to the extent consistent with other provisions of law, assign a member ordered to active duty under this section to such duties as the Secretary considers necessary in the interests of national defense. **(d) Exclusion of Officers Retired on Selective Early Retirement Basis.—** The following officers may not be ordered to active duty under this section: (1) An officer who retired under [section 638 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section638&num=0&edition=prelim). (2) An officer who— (A) after having been notified that the officer was to be considered for early retirement under [section 638 of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section638&num=0&edition=prelim) by a board convened under [section 611(b) of this title](https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title10-section611/b&num=0&edition=prelim) and before being considered by that board, requested retirement under section 7311, 8323, or 9311 of this title;

Source: Supplied U.S. Code snapshot — release unconfirmed · 10 U.S.C. § 688

Stored review status: release_metadata_unconfirmed. Explicit cross-reference supplied in source Markdown; currentness and applicability require review.

Federal law — U.S. Code and appendices · legal_authorities

10 U.S.C. § 688a — Authority to order to active duty in high-

Page 657 TITLE 10—ARMED FORCES § 688a (d) EXCLUSION OF OFFICERS RETIRED ON SELEC- TIVE EARLY RETIREMENT BASIS.—The following officers may not be ordered to active duty under this section: (1) An officer who retired under section 638 of this title. (2) An officer who— (A) after having been notified that the offi- cer was to be considered for early retirement under section 638 of this title by a board con- vened under section 611(b) of this title and before being considered by that board, re- quested retirement under section 7311, 8323, or 9311 of this title; and (B) was retired pursuant to that request. (e) LIMITATION OF PERIOD OF RECALL SERV- ICE.—(1) A member ordered to active duty under subsection (a) may not serve on active duty pur- suant to orders under that subsection for more than 12 months within the 24 months following the first day of the active duty to which ordered under that subsection. (2) Paragraph (1) does not apply to the fol- lowing officers: (A) A chaplain who is assigned to duty as a chaplain for the period of active duty to which ordered. (B) A health care professional (as character- ized by the Secretary concerned) who is as- signed to duty as a health care professional for the period of active duty to which ordered. (C) An officer assigned to duty with the American Battle Monuments Commission for the period of active duty to which ordered. (D) An officer who is assigned to duty as a defense attache´ or service attache´ for the pe- riod of active duty to which ordered. (f) WAIVER FOR PERIODS OF WAR OR NATIONAL EMERGENCY.—Subsections (d) and (e) do not apply in time of war or of national emergency declared by Congress or the President. (Added Pub. L. 104–201, div. A, title V, § 521(a), Sept. 23, 1996, 110 Stat. 2515; am

Source: Supplied 2024 U.S. Code historical extraction · 10 U.S.C. § 688a

Stored review status: historical_2024_not_currentness_verified. Same stored citation; legal effect and authority still require review.